Žolík, společenská hra na každou příležitost

žolík - joker

Asi nikoho nepřekvapí, že společenské hry provázejí člověka celým životem. Jsou ideálním způsobem, jak trávit volný čas, zahnat nudu a zabavit se. Kromě toho, vždy slibují skvělé zážitky pro děti i dospělé, nebo přímo celé rodiny a partie přátel. V dnešní době máme na výběr společenské hry od výmyslu světa v různých kategoriích. Například rodinné hry, párty hry, vědomostní nebo strategické hry, ale i klasické a staré dobré známé karetní hry.

 

Karetní hry jsou klasika, která člověka pobaví

Oblíbenou klasikou ve společenských hrách jsou bezpochyby karty. Snad ani neexistuje člověk, který by se s nimi nesetkal. Karetních her, jakož i druhů karet,  je obrovské množství.  Určitě každý pozná pexeso, Černého Petra, sedmové nebo žolíkové karty. Mimochodem, víte o tom, že žolíkové karty jsou vlastně francouzské hrací karty a jsou nejrozšířenější na celém světě?

 

Hry se žolíkovými kartami

Pozná je celý svět. Stačí balík těchto francouzských karet a máte postarané o zábavu doma nebo na cestách. Už malé děti poznají hry jako Autobus, Kent, Solitaire. Pro dospělé jsou zajímavější hry, které si vyžadují určitou strategii. Vždyť, kdo by nepoznal Blackjack, Poker, Bridž anebo Žolík? Právě hra Žolík má své oblíbené místo mezi mládeží, ale i střední a starší generací. Jaká jsou tedy pravidla této známé karetní hry?

 

Žolík a jeho pravidla

Hra má vícero verzí, proto si nedělejte žádné starosti s tím, že nepoznáte oficiální pravidla Žolíka, ta pozná málokdo. Většinou si pravidla přizpůsobují hráči svým potřebám a situacím. Stačí však poznat jednoduchý princip hry a Žolíka zvládnou i začátečníci. Nejblíže k oficiálním pravidlům má hra Remy (angl. Rummy).

Žolíka hrají minimálně dva a maximálně čtyři hráči.

Počet karet ve hře je 108. Hraje se se žolíkovými kartami, které tvoří 2 sady (balíčky) francouzských karet po 52 kartách a 4 žolících (joker).

Každá sada (balíček) má 4 symboly – srdce, pika, trefa a káro. Každý symbol má následující počet karet:

  • Srdce (červená barva) – 9 karet s hodnotami 2 až 10 bodů, 4 karty s figurami J – Jack, Q – Queen, K – King, A – Ace, které mají hodnotu každá po 10 bodech.
  • Pika (černá barva) – 9 karet s hodnotami 2 až 10 bodů, 4 karty s figurami J – Jack, Q – Queen, K – King, A – Ace, které mají hodnotu každá po 10 bodech.
  • Tref (černá barva) – 9 karet s hodnotami 2 až 10 bodů, 4 karty s figurami J – Jack, Q – Queen, K – King, A – Ace, které mají hodnotu každá po 10 bodech.
  • Káro (červená barva) – 9 karet s hodnotami 2 až 10 bodů, 4 karty s figurami J – Jack, Q – Queen, K – King, A – Ace, které mají hodnotu každá po 10 bodech.
  • 2 karty Joker

 

Cílem hry je vyložit z ruky všechny karty v „postupkách“ a poslední, zbylou kartou uzavřít hru. Jakmile hráč začne vykládat karty, musí být jejich hodnota minimálně 51 bodů.

 

Začínáme hrát Žolíka

Jeden z hráčů zamíchá karty. Spoluhráč, který sedí vedle, odebere část karet a hledá v prvních třech odkrytých kartách žolíka. Pokud ho najde, nechá si ho do hry. Karta, která byla před nebo za žolíkem se obrátí lícem nahoru a položí se na ni balíček karet, lícem dolu (zásobník). Jedna karta se otáčí i v případě, pokud žolík nebyl nalezen. Slouží na „uzavření hry z ruky“.

Každý hráč začíná hru se 14 kartami kromě jednoho, který hru začíná. Ten začne hrát s 15 kartami. Po rozdání karet si  hráči  seřadí karty tak, aby mu tvořili „postupku“. O vytváření postupky se ještě zmíníme. Samozřejmě, jen pokud je to možné. Někdy hráč dostane karty, ze kterých se nedá vyskládat nic. Buď jsou v různých symbolech, nebo v různých hodnotách, které netvoří postupku. Až další průběh hry rozhodne o osudu hráče.

 

Postupky při hraní Žolíka

Rozlišujeme čistou a špinavou postupku.

Čistá postupka je sbírání karet stejného symbolu (srdce, pika, tref nebo káro). Postupku tvoří minimálně 3 karty. Může začít esem a skončit esem. Například A, 2, 3, 4 nebo J, Q, K, A, přičemž eso má 1 bod před kartou s hodnotou 2 a 10 bodů po kartě K – King. Za čistou postupku je možné také považovat karty 7, 8, 9 nebo 9, 10, J, a podobně.

Špinavá postupka znamená, že musíte mít minimálně 3 karty stejné hodnoty, ne však stejného symbolu. Například srdce K, pika K a káro K (king).

Žolík nahrazuje jakoukoliv hodnotu karty v postupce. Dva žolíky však nemohou nahradit dvě po sobě jdoucí karty.

Důležité při vykládání karet je, že hráč musí mít aspoň jednu čistou postupku, tj. bez žolíka. Ostatní je možné libovolně kombinovat se žolíkem, zda už jde o další čistou nebo špinavou postupku. Pro vyložení karet musí mít hráč postupky v minimální hodnotě 51 bodů.

 

Jak zvítězit v Žolíku

Hru začíná hráč s 15 kartami. Vyloží kartu (lícem nahoru), kterou nepotřebuje nebo se mu nehodí do postupky. Vyložením karty založí tzv. odkládací balíček. Další hráč v pořadí tj. hráč se 14 kartami, si nejdříve potáhne kartu z klasického balíčku (zásobníku karet). Pokud se mu hodí potáhnutá karta, nechá si ji a vyhodí jinou kartu, kterou nepotřebuje. Toto se opakuje minimálně 3 kola. Po třetím kole může hráč tahat jednu kartu i z odkládacího balíčku, pokud se mu vyložená karta protihráče hodí do postupky. Jakmile však vezme hráč kartu z odkládacího balíčku, musí si vyložit karty na stůl v minimální hodnotě 51 bodů. Pokud by kartou, kterou si vzal z odkládacího balíčku, nedosáhl v postupkách 51 bodů, musí si vzít kartu ze zásobníku karet.

Pokud hráč neuzavře hru, to znamená, nezůstane mu po vyložení karet jenom jedna karta, kterou uzavírá, pokračuje ve hře stejným způsobem jako ostatní hráči. Hráči, kteří už vyložili své karty, nebo část svých karet, mohou libovolně dokládat tyto vyložené karty jako u sebe, tak i u protihráčů.

Ukončit hru může hráč třemi způsoby:

  • hráč vykládá postupně čisté a špinavé postupky do té doby, dokud mu nezůstane jedna karta, kterou uzavře hru. Kartu položí na odkládací balíček lícem dolů.
  • hráč vyloží všechny karty současně a uzavře hru jednou kartou, kterou také odhodí na odkládací balíček, jde o tzv. „uzavření hry z ruky“.
  • hráč může uzavřít hru spodní kartou z balíčku (zásobníku), když vidí, že se mu karta hodí do postupky a nechce čekat na další karty.

Pokud se dá žolík ve vyložené postupce nahradit „pravou“ kartou, je dobré tak udělat. Žolík v tomto případě může zůstat hráči do další hry, s ním se při uzavírání jako poslední kartou nepočítá.

Vítězem je hráč, který se jako první zbaví všech karet.