Texas Hold´em poker jako z filmu

texas-holdem-poker-z-filmu

Mystický poker face, whisky a cigáry. Taková je představa mnohých lidí o hazardní karetní hře poker. K tomu kasino, záře světel a velký balík peněz. Samozřejmě jde o scény, které často vidíme na televizních obrazovkách, nebo se objevují na plátnech kin. Kdo by aspoň jednou nechtěl zažít akční život jako z filmu?

Řekněme si na rovinu, takovýto luxus si může dopřát málokdo. Pravdou však je, že na to, abyste si mohli zahrát Texas Hold´em poker, nemusíte být ani James Bond a nemusíte mít ani milióny na účtu. Stačí trochu inteligence a schopnosti naučit se pravidla této oblíbené hazardní hry.

 

Co byste měli vědět o Texas Hold´em pokeru

Texas Hold´em poker je nejznámější karetní hrou na celém světě. Můžete si ho zahrát doma, v klasických kamenných nebo online kasinech, hernách nebo pokerových klubech. Říká se, že hry jsou nejlepším tréningem na mozek. O pokeru to platí dvojnásobně. Spoléhat se na štěstí a náhodu by bylo asi trochu naivní. Poker je především hra logiky. Základem je matematika, analýza, rozhodování a trpělivost. Připravit si dobrou strategii a zvolit správnou taktiku je předpokladem dlouhodobého úspěchu ve hře.

 

Zajímavosti ze světa Texas Hold´em poker

Poker je kromě názvu samotné hry také jednou z výherních kombinací, které určují vítěze. Paradoxně není tou nejsilnější, ale určitě ojedinělou. Pokud tedy máte na ruce čtyři karty se stejnou hodnotou, je pravděpodobné, že výhra bude vaše.

Blafování v pokeru je klamání protihráče. Nejde o klamání v pravém slova smyslu, je to jeden ze způsobů strategického chování při hře. Například hráč se pokouší vyhrát bank i tehdy, když nemá na ruce dobré karty. Jednou z možností blafování je zvyšování sázky ve snaze přinutit soupeře složit karty.

Nejznámější pokerovou soutěží je Světová série v pokeru (WSOP). Šampionát World Series of Poker je všeobecně považován za mistrovství světa v pokeru. Ti nejlepší hráči si odnášejí z turnaje kromě titulu mistra světa i milióny dolarů. Součástí nejslavnějšího pokerového turnaje jsou také turnaje WSOP Europe a WSOP Asia-Pacific.

Legendou v Texas Hold´em pokeru je americký profesionální hráč Doyle Brunson. V roku 1978 napsal knihu Super System, která je dosud považována za jakousi „bibli pokeru“.

Pravidla Texas Hold´em poker

Nejhranější verzí pokeru je No Limit Texas Hold´em. Jednoduchý princip hry vás překvapí. Stačí, když si přečtete základní pravidla pokeru a o pár minut si můžete hru vyzkoušet prostřednictvím internetu v některém online kasině. Pojďme se tedy podívat, jak to celé funguje.

Každý hráč dostane do ruky dvě karty, které vidí jen on sám. Postupně se na stůl vyloží pět společných karet. Mezi postupným vykládáním karet se uzavírají sázky a hráči se rozhodují, jak budou ve hře dále pokračovat. Každý hráč se snaží ze svých dvou karet a pěti karet na stole vyskládat nejlepší výherní kombinaci a získat bank.

Texas Hold´em poker se začíná vylosováním dealera. Jde o hráče, který rozdává karty. Dealer je odpovědný za průběh hry. Jedna hra je rozdělena na čtyři části: pre-flop, flop, turn a river.

Před rozdáním karet udělají první dva hráči po dealerově levici povinné sázky. Sázka prvního hráče se nazývá malý blind (Small Blind) a sázku druhého hráče označujeme jako velký blind (Big Blind). Je to většinou dvojnásobek malého blindu.

Po založení banku dealer rozdá hráčům po dvě karty. Následuje první kolo sázek, ve kterém hráči odhadují sílu svých karet a rozhodují o své další účasti ve hře. Hráči mohou dorovnat big blind (call), zvýšit sázku (raise) nebo složit karty (fold).

Po ukončení sázek prvního kola dealer vyloží na stůl tři odkryté karty, společné pro všechny hráče. Tomuto rozdání karet říkáme Flop. Následuje další kolo sázek, kde hráči znovu zvažují, jaká je síla jejich dvou karet spolu se třemi vyloženými kartami na stole. V tomto kole se hráči mohou zdržet sázky (check), mohou vsadit (bet) nebo složit karty (fold). Pokud se však některý z hráčů rozhodne vsadit, ostatní se už sázky nemohou zdržet. Musejí dorovnat sázku, zvýšit sázku nebo složit karty.

Po ukončení sázek druhého kola dealer vyloží na stůl čtvrtou kartu. Tomuto rozdání se říká Turn. Následuje další kolo sázek, které probíhá stejným způsobem jako předcházející sázková kola.

Po ukončení třetího kola dealer vyloží na stůl pátou, poslední kartu. Tato část se nazývá River. Po variantě river přichází na řadu poslední kolo sázek. V tomto okamžiku se rozhoduje o vítězovi hry. Hráči si ze svých dvou karet v ruce a pěti na stole vyskládají nejlepší kombinaci. Součástí výherní kombinace však musí být minimálně jedna vlastní karta. Pokud nejlepší kombinaci tvoří jen pět společných karet na stole, hra končí remízou.