Texas hold´em poker, umění s kartami

Texas Holdem Poker

Když se řekne umění, každý si představí něco, co lidé obvykle obdivují. Někomu se líbí obrazy, jinému hudba nebo tanec. Na světě však existují milióny lidí, kteří obdivují Texas hold´em poker. Tato skvělá karetní hra si vyžaduje skutečné hráčské mistrovství. Umět vyhrát i se zlými kartami, naučit se legálně lhát, rozhodovat se ve správné chvíli, mít sebedisciplinu a trpělivost, zkrátka dokonale ovládat pokerové zručnosti. To všechno můžeme považovat za umění – karetní umění.

 

Texas hold´em poker a jeho vliv na život

Většina pokerových hráčů se shoduje na tom, že hra má pozitivní vliv i na jejich běžný život. Dokonce je dokázáno, že žádná jiná kartová hra nevycvičí tak dobře vaše chování jako Texas hold´em poker. Poznáte slovo „poker face“? Zda už jste hráčem pokeru nebo ne, je velmi pravděpodobné, že jste o něm už slyšeli. Poker face vystihuje samotnou hru. Má vícero překladů, například kamenná tvář, přetvářka, nečitelná tvář… Běžný život však nejvíce vystihuje překlad „hra s emocemi“. Ty jsou klíčem ke šťastnému životu. Pokud tedy chcete zvýšit svou psychickou odolnost, lépe zvládat stresové situace, mít své emoce pevně pod kontrolou nebo, pokud chcete poznat svá silná a slabá místa, tak prosím, začněte hrát Texas hold´em poker. Hraní pokeru z vás udělá určitě silnou osobnost.

 

Texas hold´em poker je zábava ale také obchod

Texas hold´em poker je nejoblíbenější verzí slavné karetní hry poker. Pro někoho je to zábava, pro jiného seriózní biznis. V čem spočívá jeho popularita a kouzlo? Hra vás osloví svou jednoduchostí. Základní pravidla pokeru se naučíte doslova za 5 minut. Ale zvládnout strategii pokeru a různé taktiky je už těžší oříšek, než by se mohlo někomu zdát. O úspěchu v Texas hold´em pokeru rozhoduje několik zásadních věcí jako psychologie, intelekt, matematika a logické uvažování. Všechny pokerové zručnosti se dokážete naučit pravidelným hraním. Začít můžete doma v kruhu rodiny nebo přátel. Pokud chcete zažít skutečnou pokerovou atmosféru, navštivte některé kasino nebo pokerový klub. Živé turnaje v Texas hold´em pokeru dopřejí hráčům hodiny a hodiny skvělé zábavy. Dost bylo vysoké školy motivování ke hře, pojďme se podívat na pravidla Texas hold´em pokeru.

Pravidla Texas hold´em poker

Texas hold´em poker se hraje s balíčkem 52 žolíkových karet. Za pokerový stůl si může sednout 2 až 10 hráčů. Každý hráč dostane do ruky 2 karty, které vidí jen on sám a dalších 5 společných karet je postupně vyložených na stůl v jednotlivých kolech. Cílem hry je vyhrát bank (pot). To je možné tehdy, pokud hráč vytvoří nejlepší pokerovou kombinaci pěti karet. Kombinaci tvoří buď 2 karty hráče a 3 ze společných karet, nebo 1 karta hráče a 4 ze společných karet, nebo 5 společných karet.

Existují 3 verze Texas hold´em pokeru. Nejčastější se hraje „No limit“, kde neexistují žádné limity. Můžete udělat kdykoliv libovolnou sázku bez ohledu na výšku banku. Prvé dvě sázky, které udělají hráči, jsou povinné a nazývají se malý a velký blind. Je to právě Texas hold´em poker no limit, který se hrává na různých pokerových turnajích, světových šampionátech a samozřejmě v kasinech, kde jde o astronomické výhry.

Další verzí je „fixed limit“, kde můžete udělat jen pevně stanovenou sázku. Ta většinou v kolech preflop a flop odpovídá sázce velkého blindu. Při kole turn a river se velikost sázek obyčejně zdvojnásobí. V Texas hold´em pokeru s fixním limitem také existuje limit na počet sázek v jednom kole. Po dobu jednoho kola můžete vsadit maximálně čtyřikrát.

Poslední verzí je „pot limit“. Jde o kombinaci Texas hold´em pokeru „no limit a fixed limit“. V tomto případě rozhoduje výška banku, to znamená, vsadit nebo navýšit sumu můžete maximálně do výšky banku.

Jak se hraje Texas hold´em poker

Jedna hra má 4 kola, která mají svoje pokerové názvy: preflop, flop, turn a river. Poslední fází hry je showdown, kdy hráči, kteří zůstali ve hře, ukazují své karty a porovnávají svoji nejlepší kombinaci. Před začátkem hry se jeden z hráčů označí buttonem (žetonem) a tento hráč má pozici dealera. Dealer rozdává karty a kontroluje, zda jsou dodržována pravidla hry. V kasině to dělá za něho krupiér.

Preflop

První kolo začínáte dvěma povinnými sázkami, které se v pokeru nazývají small blind a big blind. Udělají je první dva hráči po dealerově levici. První hráč udělá sázku small blind, ta je většinou polovinou big blindu a druhý hráč vsadí big blind.

Potom dealer rozdá každému hráči 2 karty. Pokerová etiketa říká, že na karty by se měli podívat až tehdy, když jsou rozdány každému hráči. První kolo odstartuje hráč, který sedí vlevo od big blindu. V každém kole se můžete rozhodnout, zda zahodíte své karty, dorovnáte sázku, navýšíte sázku nebo se zdržíte sázky. I tato rozhodnutí mají své názvy: fold je složení karet, call je dorovnání sázky ve výši big blindu a raise je dorovnání a současně navýšení banku. Hráč může také vynechat sázku, hovoříme tomu check a v preflope tak může udělat jedině hráč, který vsadil big blind. Ale i to jen za předpokladu, že před ním žádný jiný hráč nenavýšil sázku. Při hře se často setkáte s výrazem bet, co znamená udělat sázku, a tedy vsadit.

Flop

Po ukončení sázek dealer vyloží na pokerový stůl 3 karty, které jsou společné pro všechny hráče a následuje další kolo sázek. Opět se můžete rozhodnout, jak chcete pokračovat ve hře a to buď foldnete nebo se rozhodnete dorovnat anebo navýšit sázku. Pokud žádný jiný hráč před vámi nenavýšil sázku, můžete také checknout.

Turn

Po ukončení sázek dealer vyloží čtvrtou společnou kartu. Následuje další kolo sázek, které začíná hráč po dealerově levici. Znovu máte všechny možnosti, jako v předcházejících kolech.

River

Po ukončení třetího kola dealer vyloží poslední, pátou společnou kartu. Následuje také poslední kolo sázek za stejných podmínek jako u variant flop nebo turn. Hráči, kteří ještě zůstali ve hře, zvažují své možnosti výhry a podle toho se rozhodnou, zda zahodí karty nebo pokračují ve hře.

Showdown

V tomto okamžiku se rozhoduje, kdo vyhrává bank. Hráči otočí své 2 karty a porovnávají jejich sílu. Součástí výherní kombinace však musí být aspoň jedna hráčova karta. Pokud nejlepší kombinaci tvoří jen společné karty, hra Texas hold´em poker se končí remízou a bank je rozdělen mezi všechny hráče. Samozřejmě jenom mezi ty, kteří zůstali ve hře.