Toto je 5 klasických karetních her, které zvládne každé dítě

Rodina hraje karty

Přemýšlíte nad tím, jakou zábavu vymyslet dětem přes prázdniny, když venku prší, je chladno nebo jednoduše, když máte volný čas? Zahrajte si s nimi karetní hry. Existuje obrovské množství karetních her pro děti, které rozvíjejí jejich myšlení, paměť, pozornost, ale i komunikaci a trpělivost. Pojďme se podívat na ty nejoblíbenější.

 

1. PEXESO, procvičte si svou paměť
Zřejmě se nenajde člověk, který by nepoznal nebo dokonce nehrál pexeso. Tuto karetní hru si mohou zahrát jak děti tak i dospělí. Je nesmírně populární a kromě toho, že rozvíjí paměť, zažijete při ní kopec zábavy. V dnešní době najdete na pultech prodejen mnoho druhů pexesa, s různými motivy. Nejvděčnějším tématem pro nejmenší děti jsou pohádky a zvířátka. Pexeso však v posledních letech plní i vzdělávací funkci. Pro starší děti jsou určena vědomostní pexesa, například z oblastí geografie, dějin nebo cizích jazyků.

Jednoduchá pravidla hry

Pexeso hrají 2 – 4 hráči nejčastěji s balíčkem 64 kartiček, které mají 32 dvojic. To znamená, že v balíčku jsou vždy dvě karty se stejným obrázkem. Karty se zamíchají a rozloží obrázkem dolů. Cílem hry je vyhledávání stejných obrázkových dvojic. Každý hráč postupně otáčí dvě karty. Pokud najde karty se stejným obrázkem, odloží si je a pokračuje v otáčení dalších dvou karet. Pokud nenajde dvě stejné karty, pokračuje ve hře další hráč. Vyhrává ten hráč, který má odložených nejvíce dvojic.

 

2. UNO, zbavte se co nejrychleji karet
Americká kartová hra UNO je skvělou volbou pro celou rodinu. Dokáže zabavit každou věkovou kategorii od dětí po seniory. Má jednoduchá pravidla a svižné tempo. I proto je UNO oblíbenou hrou doma, na chatách a dovolenkách. Cílem hry je zbavit se jako první všech karet.

Rychlá zábava pro každého

UNO mohou hrát 2 – 10 hráčů. Každý hráč dostane na začátku hry 7 karet. Nerozdané karty se odloží lícem/obrázkem dolů a z tohoto balíčku hráči tahají nové karty. Vrchní karta se vezme a vyloží na stůl. Na tuto kartu potom ostatní hráči vykládají své karty. Hráči mohou vyložit takovou kartu, která má stejnou barvu, číslo nebo symbol shodný s vrchní kartou kopky. Pokud hráč nemá takovou kartu, musí si tahat novou kartu. Když hráč odhodí svou předposlední kartu, musí říct slovo „UNO“ a to ještě předtím, než karta dopadne na kopku.

Hraje se s balíčkem 108 karet, které se rozdělují na číselné a akční. 100 karet je rozdělených do čtyř barev – červená, zelená, modrá a žlutá. Každá barva obsahuje 25 karet, z toho 19 číselných a 6 akčních (dvě z každé akce). 8 karet je divokých.

Akční karta „vezmi dvě karty“ znamená, že hráč si musí vzít dvě karty a jedno kolo vynechat. Další akční karta „zpět“ má za úlohu měnit směr hry. Akční karta „vynechat“ je klasická stopka, kdy hráč vynechává jedno kolo.

Akční karty se mohou vyložit jen na stejnou barvu nebo stejnou akční kartu.

Nejoblíbenější u hráčů jsou divoké karty. Je jich 8, z toho 4 divoké karty umožňují hráči měnit barvu podle toho, jak potřebuje. Další 4 divoké karty mají dodatek „vezmi čtyři“. Kromě toho, že mění barvu ve hře hráč, který je na řadě, musí si vzít 4 karty a vynechává kolo.

Vítězem hry UNO se stává hráč, který se jako první zbaví všech svých karet.

 

3. DOBBLE, vyzkoušejte si svou pozornost
Pokud existuje karetní hra, při které zažijete hodně smíchu, tak je to určitě Dobble. Tato vynikající postřehová hra, prověří váš reflex a rychlost. Dnes už existují různé verze této hry, takže si můžete vybrat tu, která se vám nejvíc líbí. Hra má nenáročná pravidla, která zvládnou děti už od 6 let.

Co nejrychleji najít obrázek

Dobble je karetní hra pro 2 – 8 hráčů. Obsahuje 55 karet a 50 obrázků.  Na každé kartě je 8 odlišných obrázků různé velikosti a každé dvě karty mají jeden obrázek stejný. Cílem hry je najít právě tento stejný obrázek, nahlas ho pojmenovat a odložit kartu. Vítězem se stává hráč, který jako první nemá v ruce žádnou kartu. Dobble můžete hrát v 5 miniverzích a každá má svá pravidla. Nejhranější je verze Studna.

 

4. ČERNÝ PETR, naučte se prohrávat
Název oblíbené dětské karetní hry Černý Petr paradoxně nevznikl z vítězství, ale z prohry. Přesto má tato hra nejjednodušší pravidla ze všech karetních her.  Zvládne je každé malé dítě.

Komu zůstane poslední karta?

Hraje se s balíčkem 33 karet, ze kterých jedna je s obrázkem Černého Petra. Ostatních 32 karet tvoří 16 stejných dvojic. Do hry může vstoupit 2 – 5 hráčů. Na začátku se všechny karty rozdají tak, aby ostatní hráči neviděli, kdo dostal Černého Petra. Pokud má hráč stejné dvojice karet, odloží je stranou. Zbývající karty si rozloží do vějíře. Každý hráč si tahá kartu od hráče sedícího po jeho pravici. Stejné dvojice karet se vždy odloží. Ten, komu zůstane Černý Petr, prohrává.

Mountain View

 

5. FARAÓN, hrajte jen pro zábavu
Klasická karetní hra Faraón je populární na celém světě. Můžete se s ní setkat i pod názvem Farář nebo Prší. I když pravidla nejsou složitá, na rozdíl od předcházejících her si Faraón vyžaduje taktické a strategické myšlení.

Zelený spodek, červená sedma a jiné karty

Faraón se hraje s balíčkem 32 sedmových karet. Může ho hrát 2 -5 hráčů. Cílem hry je zbavit se všech svých karet. Na začátku hry jeden z hráčů promíchá karty a každému hráči rozdá po 5 kartách. Zbývající karty odloží lícem/obrázkem dolů. Vrchní kartu vezme a otočí ji. Tato karta začíná hru.

Hráč může vyložit kartu jen tehdy, pokud má stejný symbol (červené, zelené, žaludy a kule) nebo stejnou barvu. Hráč může také vyložit filka, pokud chce změnit barvu nebo zeleného spodka, který je tzv. žolíkem hry a může se použít na kteroukoliv kartu. Červená sedma má speciální vlastnost vrátit protihráče do hry. Pokud hráč nemá žádnou kartu, kterou by mohl vyložit, vždy si vezme jednu kartu z balíčku a následuje další hráč. Ve hře jsou i další karty, které plní svou funkci. Jsou jimi karty Sedma a Eso.

Karta Sedma přikazuje soupeři vzít si 3 karty navíc. Karta Eso zastavuje hráče, který je na tahu.

Vítězem se stává ten, kdo se jako první zbaví všech svých karet a soupeř ho nevrátí do hry.

Rodina hraje karty