Mýty a fakty o karetních hrách

Karta srdeční sedmička

V 9. století vytvořili Číňané hrací karty údajně kopírováním papírových peněz. Ani ve snu však netušili, že o několik století později budou karetní hry bavit lidí na celém světě a stanou se neoddělitelnou součástí hazardu. V čem spočívá fenomén karetních her? Čertovy obrázky. Kdo dal kartám toto přirovnání? Tu je několik mýtů a faktů o kartách a karetních hrách.

  1. Pojmenování „čertovy obrázky“ dali kartám rolníci, kteří v karetních hrách většinou prohrávali. V minulosti lidé věřili, že karty symbolizují zlé síly. Usmívají se na vás, abyste jim podlehli, a potom vás ožebračí.
  2. Karty vždy přinášejí zábavu, ale pokud je Bridž spíše mentálním cvičením a relaxem, u Pokeru potřebujete pořádnou dávku odvahy a strategický plán.
  3. Poker je nejpopulárnější karetní hrou na světě, konkrétně jeho verze Texas Hold´Em. Nejdelší pokerová hra v historii se začala v roku 1881 v divadle Bird Cage Theatre v Arizone a trvala 8 let, 5 měsíců a 3 dni.
  4. Nejvyšší výhra v pokeru padla v roku 2014. Sumu 15,3 milión dolarů si připsal na bankové konto Američan Daniel Colman.
  5. Bridž je často označovaný za „královskou“ hru. Ale hrát ho můžete, i když jste se zrovna nenarodili do královské rodiny. Je to jediná karetní hra, která nese známky sportu. Světová bridžová federace (WBF) každoročně organizuje Mistrovství světa v bridži. Bridž je uznávaný také jako výchovný prostředek na mnohých školách, přičemž ho často sponzoruje také UNESCO.
  6. Název hry Blackjack nebo dvacet jedna vznikl ze speciálního bonusu, který byl vyplacen hráčům, pokud měli kombinaci karet A a J, obě černé barvy. Vášnivým hráčem Blackjacku byl nejslavnější císař Napoleon Bonaparte.
  7. Pokud si myslíte, že v Blackjacku můžete vyhrát jen tehdy, když máte součet karet 21, mýlíte se. Ve hře jde hlavně o to, abyste porazili dealera. Paradoxně i součet karet 11 dává velkou šanci na výhru. Nejhorší kombinací v blackjacku je 16.
  8. Věděli jste, že oblíbenou karetní hru Dobble někteří fanatici spojují s okultními praktikami? Mají na to hned několik důvodů. Tím prvním je, že na kartách jsou zobrazeny symboly jako jin – jang, ruka s okem nebo lebka, které jsou spojovány s okultizmem. Tím druhým je, že karty produkuje společnost, která má název Asmodee. To je totiž jméno zlého ducha, který rozbíjí manželství.
  9. Za matku všech karetních her je považován Žolík nebo v jiné podobě hra Rummy. Právě z ní vznikly hry jako Bridž a Poker. Říká se, že hru Rummy hrávali kvůli rumu. Ten, kdo prohrál, musel všem hráčům koupit tento oblíbený alkoholický nápoj.
  10. Největším výrobcem hracích karet je společnost Playing Card Company se sídlem v Kentucky, USA a nejznámější značka, pod kterou vyrábí karty je Bicycle. Často tyto karty používají hazardní hráči, ale i kouzelníci.

Zdroj: bicyclecards.com