Falešní hráči v Berlíně použili radioaktivní karty

Podvod v kartach

Podvodníci vymysleli opět důvtipný způsob jak vyhrávat hazardní hry. Za tímto činem stojí podle policie majitelka berlínské restaurace, která dostala nápad poznačit hrací karty radioaktivním jódem 125, takže karty bylo možné při hře lehce rozeznat pomocí skrytého detektoru. Přičemž policie se k podvodníkům dopátrala neobvykle během rutinní kontroly na skládce odpadů, jak bylo uvedeno podle deníku Berliner Zeitung

Už v minulém roce měli policajti ve východní části Berlína na skládce v Rudersdorfe nahlášenou zvýšenou radioaktivitu v jednom z vozů pro sběr odpadu. Když obsah odpadu přezkoumali, překvapil je původ radioaktivity, kterým byly právě hrací karty.

Protože se policie snažila vypátrat původ hracích karet, prověřili trasy vozů s vývozem odpadu. Nakonec je všechny skutečnosti zavedly k 41-leté ženě.

Následně policie vykonala razii v restauraci uvedené ženy (klub, karaoke bar, administrativní prostory a jeden byt ve východní části Berlína). Policajti našli celkem 13 karet kontaminovaných radioaktívním jódem 125 s poločasem rozpadu 60 dní, který se běžně používá na lékařské účely, například při léčení štítné žlázy.

Podle policie měli podvodníci využívat detektory ukryté pod oděvem na těle, aby bylo možné označené karty rozeznat.

Žena byla vzata do vyšetřovací vazby pro podezření z trestního činu uvolnění ionizujícího záření, jak kriminalisti informovali deník Berliner Zeitung. Policie zatím neumí odhadnout, kolik peněz díky tomuto „sofistikovanému“ podvodu mohla žena a její kumpáni získat.

Policie všechny prostory, ve kterých se označené karty našly, uzavřela, protože ke kontaminaci mohlo dojít jen při přímém kontaktu s kartami bez ochranného oblečení.

Zdroj: www.bbc.com